راه های درمان قوز کمر: |
اصطلاح پزشکی قوزپشت، کیفوز است. در صورتی که ستون فقرات شما، دچار خمیدگی شود، موجب انحنا در قسمت بالایی کمر میشود و کمر را از حالت طبیعی خارج میکند. اگر این خمیدگی تا حد کمی باشد، غیر طبیعی نیست و معمولا برای همه اتفاق می افتد. اگر مقدار گودی، بیشتر از 60 درجه شود به سمت غیر طبیعی بودن و قوز پیدا کردن میروید. در بسیاری از مواقع، قوز کمر، علامت خاصی ندارد و در ظاهر شخص زیاد نمود پیدا نمیکند. اما با این وجود در موارد بسیار کمی این عارضه، موجب درد در کمر، خشکی و خستگی میشود. جالب است بدانید که در صورت ایجاد ناهنجاری در ستون فقرات، بدن برای جبران این ناهنجاری، مجبور به ایجاد قوز پشت کمر میشود. این عارضه، علاوه بر زشت کردن ظاهر، در صورت پیگیری نکردن، میتواند مشکلات جدی را ایجاد کند. این مشکل، در موارد حاد، حتی در نفس کشیدن و غذا خوردنتان هم مشکل ایجاد میکند.
شما میتوانید آموزش بدنسازی در منزل را در مقاله های دیگر ببینید و برای بهبود قوز کمرتان از این تمرینات استفاده کنید.
علل و دلایل قوز کمر چیست؟ |
بیشترین دلیل قوز کمر، بد فرم نشستن در دوران کودکی است. با این حال، دلایل دیگری، از جمله غیرطبیعی بودن مهره ها و رشد غیرمعمول ستون فقرات نیز می تواند در بین دلایل قوز کمر باشد.
وضعیت نامناسب بدن |
. بدن در کودکی در بیشترین حد شکل پذیری است. کافی است والدین در این سنین سواد فیزیکی نداشته باشند و بچه ها را ملزم و تشویق به درست نشستن نکنند. تکیه دادن به صندلی به صورت غیر اصولی و نادرست، حمل کیف های سنگین و روی یک شانه انداختن آن، به مرور زمان، به مهره ها آسیب میزند و آن ها را از محل طبیعی و درست خود خارج میکند. نتیجه ی این جا به جایی، قوز پشت است و باید درمان شود. به قوزی که در نتیجه ی وضعیت غیرمناسب ایجاد میشود، اصطلاحا، پوسچرال یا قوز وضعیتی می گویند. با استمرار و تکرار، بدن این فرم نامطلوب را به خود میگیرد و اصلاح آن سخت تر و سخت تر میشود.
شکل گیری غیر طبیعی مهره های ستون فقرات |
اگر مهره های گردن، به طرز غیر استاندارد، شکل گرفته باشند، قوز کمر ایجاد میشود. مهره های کمر، امکان دارد در عوض شکل مستطیلی و طبیعی، به شکل مثلثی در بیاید. این مسئله موجب میشود اختلالی در ستون فقرات بوجود بیاید که به آن کیفوز شونرمن میگویند. در این اختلال، افراد رباط اطراف مهره هایشان، ضخیم تر از شکل طبیعی میشود و در نهایت شدیدتر شدن این وضعیت را موجب میشود.
قوز کمر مادرزادی |
گاهی اوقات، دو یا چند مهره به هم میچسبند و در شکل گیری نرمال ستون فقرات پیش از به دنیا آمدن کودک، اشکال بوجود می آيد. شاخصهی آن، خمیدگی خارجی ستون فقرات است. هرچه کودک بزرگتر میشود این انحنا بیشتر و بیشتر خودش را نشان میدهد.
بیماری هایی که باعث قوز کمر می شوند جیست؟ |
علت های دیگری هم در بوجود آمدن قوز، موثر هستند که در زیر به برخی از آن ها میپردازیم!
1. پوکی استخوان |
زمانی که استخوان های شما از درون پوک میشوند، طبیعی است که نسبت به قبل ضعیف تر میشوند و احتمال شکسته شدن و خم شدن استخوان ها زیاد میشود.
2. اسپوندیلوز |
به پاره شدن و ساییده شدن استخوان ها، رباط ها و دیسک ها اسپوندیلوز میگویند. این عارضه با بیشتر شدن سن شدیدتر میشود.
3. اسپینا بیفیدا |
اگر ستون فقرات، به شکل نرمال و طبیعی شکل نگرفته باشد، به آن اسپینا بیفیدا میگویند. این عارضه موجب میشود که به مرور زمان دچار قوز کمر بشوید.
4. بیماری پاگت |
بعضی اوقات ممکن است در فرآیند استخوان سازی، سلول های استخوانی درگیر یک سری مشکلات شوند و نتیجتا استخوان ها را ضعیف کنند. ضعف در استخوان ها باعث میشود که به مرور زمان دچار آسیب در ستون فقرات و در نهایت قوز شوید.
5. دیستروفی عضلانی |
علاوه بر بیماری هایی که به مرور و در اثر یک سری عوامل ممکن است بوجود بیایند، بیماری های ژنتیکی نیز موجب قوز کمر میشوند. که به آن دیستروفی عضلانی گویند. متاسفانه این بیماری غیر قابل درمان است پس باید بگوییم داشتن این بیماری مساوی است با داشتن قوز !
به این وضعیت اسفناک قوز بالای قوز می گویند!
علائم و نشانه ها |
آسان ترین راه برای فهمیدن اینکه شما قوز دارید یا نه این است که خمیدگی پشت کمرتان را بررسی کنید. اگر بالای ستون فقراتتان خمیده باشد، کمر شما به ناچار به سمت جلو خم خواهد شد. علاوه بر این نشانه، شما احتمالا دردهایی از کم تا زیاد در کمر خود احساس خواهید کرد. چه نشسته باشید چه در حال حرکت باشید این درد همراه شما خواهد بود. خستگی از دیگر عوامل و نشانه هایی است که در نتیجه ی قوز و خمیدگی در کمر، در شما ایجاد خواهد شد. در بسیاری از مواقع، کسانی که دچار قوز هستند، از لمس شدن اجتناب میکنند چرا که لمس کمرشان برای آن ها دردآور است. اگر دیدید که سرتان از حالت عادی، جلوتر قرار دارد، در واقع سرتان از بدنتان جلوتر است، احتمال اینکه شما دارید قوز در می آورید وجود دارد.
درد در قفسه ی سینه حتما باید بررسی شود. گاهی بعد از بررسی علت های دیگر مثل ریه و قلب و.. و بعد از سالم بودن تمامی آن ها، متوجه خواهید شد که تمام این قسمت ها سالم هستند و مشکل از جای دیگری آب میخورد. آن هم مشکل ستون فقرات است! وقتی ستون فقرات آسیب جدی و شدیدی میبیند، درد قفسه ی سینه را به همراه خواهد داشت. بعلاوه ممکن است در عضلات پشت ران نیز درد شدید احساس کنید. نسبت به آلارم ها و علائم بدن خود حساس باشید تا بتوانید از شدید شدن این عارضه جلوگیری کنید.
راه های درمان و پیشگیری از قوز کمر |
فیزیوتراپیست ها، یک سری نرمش ها و ورزش هایی طراحی کرده اند که بعد از استمرار در انجام آنها، میتوانید قوز کمرتان را بهبود ببخشید.
راه و روش های درمان |
از راه های خیلی معمول درمان قوز، فیزیوتراپی است. این روش برای کسانی توصیه میشود که از طریق عادت های بد رفتار نشستن و برخاستن، بدن خود را در وضعیت نامناسبی قرار داده اند. پزشک میتواند با برنامهی اصلاحی و تغییر عادت های نادرست، به مرور زمان به بهبود این عارضه کمک کنند. برای درمان کیفوز ساختاری روی فیزیوتراپی می توان حساب کرد.
متودهایی که فیزیوتراپیست شما با آن میتواند به شما کمک کند، موارد زیر است:
- اجرای تمرین های کششی و قوی سازی عضلات
- آموزش شیوه های درست نشستن
- تقویت عضلات کمر و ران و شانه
- استفاده از کمپرس سرد و گرم برای کاهش درد
- استفاده از محرک های الکتریکی
- لیزر درمانی
پزشک شما در صورت لزوم، برای شما یک کمربند تجویز خواهد کرد که به شما در صاف ایستادن کمک کند.