برای اکثر ورزشکاران این سوال پیش می آید که آیا با شکم خالی، اقدام به ورزش های هوازی کنند یا نه |
در مقاله ی زیر این مسئله را بررسی میکنیم. |
آیا با شکم خالی ورزش کنیم؟
اینکه قبل از ورزش کردن باید غذا خورد یا نه، از معضلات و پرسش های اصلی ورزشکاران علی الخصوص در حوزه آموزش فیتنس است. یک نظریه وجود دارد که اظهار میدارد ورزش هوازی با شکم خالی برای روند بدنسازی مفید است. این نظریه موجب شده است که ورزشکاران، وعده ی غذایی صبحانه شان را حذف کنند. بعضی از متخصصین آنچنان به این تئوری باور دارند که حاضرند روی آن شرط بندی کنند. اما برخی دیگر به همین اندازه با این نظریه مخالف هستند. اما در آخر، آن کسی که باید تصمیم بگیرد که با شکم خالی ورزش کند یا نه خودتان هستید. شما در اثر تجربه متوجه معایب یا فواید این عمل خواهید شد یا از تجربیات دیگران و نتایج آن ها استفاده میکنید.
تئوری ورزش کردن بدون صبحانه (ناشتا)
یکی از بدنسازان معروف و نویسنده ی کتاب (تن برای زندگی)، به نام بیل فیلیپس، از ارائه دهندگان اولیه ی این نظریه در قرن بیستم بود. در کتاب این شخص، به ورزش کردن با شکم خالی اشاره و دعوت شده است. او در این کتاب میگوید که ورزش با شکم خالی، موجب میشود که سوخت و ساز و متابولیسم بدن افزایش یابد و در نتیجهی آن بدن بسیار بیشتر و بهتر اقدام به چربی سوزی کند. در آن دوره، از این کتاب به شدت استقبال شد و هنوز که هنوز تئوری او برای بسیاری از افراد قابل استناد است. فیلیپس میگوید اگر در شب وعده ی غذایی را حذف کنید، قند خونتان کم خواهد شد و طبیعی است که در نهایت انسولین شما افت خواهد کرد. بعلاوه گلیکوژن هم متعاقبا کاهش خواهد یافت. این مسئله باعث میشود بدن برای تامین انرژی لازم برای حرکت، به جای تامین آن از کربوهیدرات ها، بدن مجبور شود از چربی های موجود در عضلات استفاده کند که به آن ها گلیسرول میگویند. یعنی به جای سوزاندن گلیکوژن، گلیسرول میسوزاند. بیش از پنج درصد عضلات ما را گلیسرول تشکیل داده است. اهمیت این مسئله برای ورزشکاران در این است که با چربی سوزی میتوانند به تناسب اندامی که میخواهند برسند. حالا مسئله این است که انجام این کار تا چه اندازه درست است و حذف وعده های غذایی چه آسیبی میتواند به بدن ما بزند.
آموزش بدنسازی با مهدی شرافت
تحقیقات در مورد تمرینات هوازی ناشتا
به مدت ۱۳ سال بعد از انتشار این کتاب، در مورد تاثیر ورزش با شکم خالی بر بدن، تحقیقاتی انجام شد و توجه بسیاری از متخصصین را به خود جلب کرد. در طی این تحقیق، دوازده مرد سالم و جوان که در آستانه ی بیست سالگی بودند، در یک آزمایش شرکت کردند. انگیزه ی انجام این آزمایش این بود که بررسی کنند که آیا با معده ی خالی ورزش کنیم یا نه؟ و در اثر ورزش کردن در این حالت عواقب و تاثیرات آن چه خواهد بود. آیا واقعا در اثر آن، بدن چربی سوزی خواهد داشت؟ یک موضوع دیگر که قابل بررسی است این است که قبل یا بعد از وعده ی صبحانه، میتوان دوید یا نه!
ماهیت این آزمایش به این صورت بود که در سه مرحلهی جداگانه در ظرف بیشتر از ده ساعت، بر روی سه گروه یکی با انجام ورزش با شکم خالی و یک گروه دیگر با انجام ورزش با شکم سیر انجام شد. در یکی از این مراحل، در طول یک ساعت ، یک گروه با شکم خالی، روی تردمیل دویدند. فردای همان روز همان گروه به مدت یک ساعت و ربع، بعد از خوردن صبحانه دویدن را انجام دادند و گروه دیگر نیز بدون تمرین و کنترل شده ایستادند و تمرین نکردند.
سه گروه انتخابی، اختیار این را داشتند که در ساعت پنج تا 9 صبح صبحانه میل کنند و صبحانه ی آن ها دقیقا ثبت شده بود.
نتایج این آزمایش جالب بود ! ورزشکارانی که پیش از ورزش کردن غذا میل کرده بودند، برای خوردن صبحانه میل و رغبت زیادی از خود نشان ندادند و اشتهای آن ها کاهش پیدا کرده بود. ولی آن گروهی که با معده ی خالی تمرین کرده بودند، در آخر روز، تفاوت چندانی در مقدار مصرف انرژی با آن هایی که صبحانه خورده بودند نداشتند. اما در نهایت میزان کالری ای دو گروهی که ورزش کرده بودند سوزانده شده بود بیشتر از کالری ای بود که گروهی که تمرین نمیکردند سوخته شده بود. مطالعه ی دیگری در مورد تاثیرات صبحانه صورت گرفت که در طی آن یک بار دیگر 12 مرد قوی را به صورت تصادفی در آن شرکت دادند. این بار چهار آزمایش به این صورت انجام شد که کالری چهار گروه، که یکی بدون خوردن صبحانه فقط استراحت کردند و هیچ تحرکی نداشتند. دیگری با خوردن صبحانه فقط استراحت کردند. گروه سوم ناشتا تمرین کردند و گروه چهارم، بعد از خوردن صبحانه ورزش کردند. در این حین، چهار گروه دوانده شدند و کمتر از مدت زمان دویدنشان به آن ها استراحت داده شد. بعد از گذشت یک ساعت و نیم، به همه ی آن ها اجازه داده شد بدون محدودیت غذا بخورند. نتیجه بسیار جالب بود؛ و آن این بود که انرژی دریافت شده بر روی انرژی مصرف شده بعد از تمرین تاثیر زیادی نداشته است. همچنین میزان غذایی که در زمان استراحت مصرف شده بود ، کالری ای که سوزانده شده بود را جبران نکرد. یعنی غذای خورده شده بعد از تمرین باعث نشده بود که کالری سوزانده شده بازگردد.
این در حالی است که کسانی که ناشتا ورزش کرده بودند این حالت را کمتر داشتند. در نتیجه، اگر با شکم ناشتا قادر به انجام ورزش صبحگاهی هستید این کار را انجام بدهید زیرا بهتر چربی سوزی خواهید کرد. اگر سوالی در زمینه تمرینات هوازی دارید با تایپ کردن عبارت مهدی شرافت مربی بدنسازی در گوگل سرچ کنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی شد که در مورد ورزش با شکم خالی، تئوری ورزش کردن بدون صبحانه (ناشتا) و در مورد تمرینات هوازی ناشتا صحبت شود. امیدوارم بهره مند شده باشید. لطفا نظرات خود را برای ما کامنت کنید.