اسم پروتئین که می آید اکثر مردم به یاد گوشت می افتند. اما به جز گوشت مواد غذایی دیگر هم حاوی پروتئین هستند. اما شاید کمتر کسی نام پروتئین کامل و ناکامل به گوشش خورده باشد. آیا می دانید پروتئین کامل و ناکامل چه پروتئین هایی هستند؟ آیا می دانید تفاوت اصلی بین این دو نوع پروتئین در چیست؟ آیا می دانید چه عاملی باعث تفاوت بین این دو پروتئین میشود؟ بسیاری از ورزشکاران برنامه غذایی مشخصی را برای تامین انرژی خود جهت تمرینات رعایت می کنند. دانش کافی در مورد انواع پروتئین ها کمک می کند تا شما بهتر بتوانید برنامه غذایی مناسب خود را انتخاب کنید. اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوالات هستید ادامه مطلب را در وب سایت مرکز ارائه رژیم غذایی و برنامه تمرینی مهدی شرافت دنبال کنید.
فهرست مطالب
- پروتئین چیست؟
- انواع پروتئین کدامند؟
- تفاوت بین پروتئین کامل و ناکامل در چیست؟
- نمونه پروتئین های کامل و ناکامل
- مزایای استفاده از پروتئین ها
- پروتئین های ناکامل می توانند جایگزین پروتئین های کامل شوند؟
- جمعبندی
** مشاهده کنید : برنامه تمرینی بدنسازی
پروتئین چیست؟
پروتئین در رژیم غذایی افراد وجود دارد و همه افراد برای انجام فعالیت نیاز به پروتئین دارند. از فعالیت های ساده روزمره گرفته تا فعالیت های سنگین ورزشی، برای انجام همه آن ها نیاز به پروتئین دارید. بر کسی پوشیده نیست که پروتئین مورد نیاز هر فرد بسته به سن، وزن، میزان فعالیت و نوع سوخت و ساز بدن متغییر است. اما اینکه شما برای انجام فعالیت های خود نیاز به پروتئین دارید یک اصل مهم است.
انواع پروتئین کدامند؟
حال که با پروتئین و اهمیت آن در زندگی روزمره آشنا شدید بد نیست با انواع پروتئین نیز آشنا شوید. پروتئین ها در مواد غذایی مختلف وجود دارند. گوشت قرمز، ماهی سالمون، مرغ، بوقلمون، ماست و پنیر، و بسیاری از مواد گیاهی مانند سویا، عدس، کینوآ، و برخی از خشکبار مانند بادام دارای پروتئین هستند. البته لیست مواد غذایی که دارای پروتئین هستند بسیار بلند بالاست و ما به برخی از آن ها به صورت اجمالی اشاره کردیم. همه این مواد که دارای پروتئین هستند به دو دسته کلی پروتئین های کامل و پروتئین های ناقص تقسیم بندی می شوند. در ادامه با این دو نوع پروتئین آشنا می شویم.
** مشاهده کنید : دوره کات چیست؟
تفاوت بین پروتئین کامل و ناکامل در چیست؟
بدن انسان به بیست نوع اسید آمینه نیاز دارد. اسیدهای آمینه خود به دو دسته ضروری و غیرضروری دسته بندی می شوند. بدن انسان 11 نوع اسید آمینه را تولید می کند ولی به 9 نوع اسید آمینه نیاز دارد. اسید آمینه هایی که بدن انسان تولید می کند اسید آمینه های غیرضروری محسوب می شوند ولی 9 اسید آمینه که بدن تولید نمی کند و به آن ها نیاز دارد اسید آمینه های ضروری بدن هستند و باید از طریق مواد غذایی که دارای پروتئین هستند تامین شوند. حال پروتئین هایی که بتوانند 9 اسید آمینه ضروری بدن را تامین کنند پروتئین های کامل هستند. مواد غذایی که نتوانند همه 9 اسید آمینه ضروری بدن را تامین کنند در دسته بندی پروتئین های ناکامل قرار می گیرند.
نمونه پروتئین های کامل و ناکامل
اکثر مواد غذایی گیاهی که دارای پروتئین هستند، پروتئین کامل ندارند و در دسته بندی پروتئین های ناکامل قرار می گیرند. در واقع این پروتئین ها همه 9 اسید آمینه مورد نیاز بدن را ندارند. عدس، دانه های چیا و حتی بادام در این دسته بندی قرار می گیرند. اما شاید برای شما هم سوال باشد که سویا و کینوآ چطور؟ آیا آن ها هم در دسته بندی پروتئین های ناکامل قرار می گیرند؟ پاسخ منفی است، این دو گیاه استثنا هستند و می توانند به عنوان یک پروتئین کامل در برنامه رژیم غذایی افراد عادی و به طور خاص ورزشکاران قرار بگیرند. کینوآ و سویا نسبت به دیگر پروتئین های کامل ارزان قیمت تر هستند و می توان به جای دیگر پروتئین ها از آن ها استفاده کرد. همچنین برای افرادی که گیاهخوار هستند وجود این دو ماده غذایی گیاهی می تواند خبر خوبی باشد. آن ها می توانند با استفاده از این دو گیاه برنامه رژیم غذایی خود را کامل کنند و تمامی پروتئین مورد نیاز بدن خود را تامین کنند.
گوشت قرمز، مرغ، ماهی سالمون، بوقلمون و محصولات لبنی مانند ماست و پنیر منابع دیگر پروتئین کامل هستند. به طور معمول گوشت قرمز و مرغ و ماهی اقلام گران قیمت تری هستند ولی به دلیل وجود پروتئین کامل در بسیاری از برنامه های رژیم غذایی افراد این مواد در نظر گرفته می شوند.
** مطالعه کنید : نوشابه زیرو بخوریم یا نخوریم ؟
مزایای استفاده از پروتئین ها
مواد غذایی که مصرف می کنیم حاوی پروتئین، ویتامین، چربی، کربوهیدرات و… هستند. اما وجود پروتئین در هر وعده غذایی مزایایی دارد که به آن اشاره می کنیم. اولین مزیت استفاده از پروتئین ها، خاصیت سیرکنندگی بالای آن هاست. این مسئله به شما کمک می کند تا بتوانید وزن خود را تنظیم کنید. بعد از مصرف پروتئین ها به طور معمول تا مدت زمان طولانی سیر هستید. بنابراین میل به خوردن دیگر مواد غذایی که ممکن است موجب اضافه وزن شوند نخواهید داشت. مزیت بعدی این است که پروتئین ها در مواد غذایی هستند که می توان در همه وعده ها از آن ها استفاده کرد، به عنوان مثال در وعده صبحانه می توانید از تخم مرغ، نان تست، غلات، مغزها و لبنیات استفاده کنید. وعده های ناهار و شام هم می تواند ترکیبی از پروتئین های گیاهی مانند سویا و کینوآ یا عدس، و پروتئین های غیرگیاهی مانند گوشت و مرغ و ماهی سالمون باشد. بنابراین می توانید و بهتر است که مصرف پروتئین را در وعده های غذایی تقسیم کنید تا در هر وعده غذایی پروتئین به بدن برسد.
پروتئین های ناکامل می توانند جایگزین پروتئین های کامل شوند؟
سوالی که همیشه مطرح است این است که استفاده از پروتئین های ناکامل درست است؟ آیا می توان به جای پروتئین های کامل از پروتئین های ناکامل استفاده کرد؟ پاسخ مثبت است اما در شرایطی خاص. اگر قصد داشته باشید که از پروتئین های ناکامل استفاده کنید باید آن ها را با هم ترکیب کنید تا در نهایت پروتئین کامل به بدن شما برسد. به عنوان مثال ترکیب نان گرفته شده از غلات و کره بادام زمینی می تواند یک وعده با پروتئین کامل را برای شما به ارمغان بیاورد. فقط باید دقت داشته باشید که ممکن است حتی در ترکیب دو یا چند پروتئین ناقص باز هم همه پروتئین های مورد نیاز بدن شما تامین نشود بنابراین اگر خودتان دانش کافی در این زمینه ندارید بهتر است از مشاوران تغذیه کمک بگیرید.
** مشاهده کنید : تیپ بدنی اکتومورف
جمع بندی
در نهایت باید گفت که استفاده از پروتئین ها به ویژه پروتئین های کامل در برنامه رژیم غذایی ضروری است. اما می تواند از پروتئین های ناکامل هم استفاده کرد. اینکه از چه پروتئین هایی در برنامه رژیم غذایی خود استفاده کنید تا بتوانید بهترین خروجی را داشته باشید نیازمند حضور یک مشاور است. مشاوران تغذیه می توانند به شما کمک کنند تا برنامه دقیقی از مواد غذایی مورد نیاز بدن خود داشته باشید. اگر نیاز به مشاوره در این زمینه دارید می توانید از طریق سایت مهدی شرافت با ما در تماس باشید. مشاوران ما در سریع ترین زمان ممکن با شما در تماس خواهند بود و براساس برنامه ورزشی شما و شاخص هایی مانند وزن، سن، جنسیت و نوع سوخت ساز بدن شما برنامه ای مناسب شما را به شما ارائه خواهند داد.