پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش چه دلایلی دارد ؟ بررسی علمی و جامع!
شاید بارها این سؤال در ذهنتان گذر کرده باشد که علت پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش چیست؟ در این مقاله قصد داریم به برسی دقیق و دلیل و درمان این موضوع بپردازیم. پس اگر شما هم حین ورزش به این مشکل دچار می شوید تا انتهای این مقاله همراه سایت آکادمی فیتنس مهدی شرافت باشید. بهتر است در همین ابتدای مقاله به سراغ علت پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش برویم و ببینیم پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش چه دلایلی میتواند داشته باشد!
علت پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش چیست ؟
اگر دقت کرده باشید، ورزشکاران استقامتی در حالت استراحت ضربان قلب پایین تری دارند. این ضربان قلب به صورت ضربان در دقیقه اندازه گیری می شود. بهترین زمان برای اندازه گیری ضربان قلب، زمانی است که نشسته یا دراز کشیده باشید.این میانگین ضربان قلب هنگامی که در حال استراحت باشید، 60 یا 80 ضربه در دقیقه است. گاهی اوقات این ضربان در همه افراد یکسان دیده نمی شود. ممکن است در برخی افراد این ضربان قلب به 30 تا 40 ضربه در دقیقه برسد.
این مقدار ضربان اگر ورزشکار هستید یا گاهی اوقات ها ورزش می کنید، جای نگرانی نیست. این پایین بودن ضربان قلب می تواند به عواملی همچون: سن، سطح آمادگی جسمانی، دمای هوا، دارو، احساسات، مقدار فعالیت بدنی، کم خونی، تیروئید، آسیب عضله قلب و خونریزی شدید بستگی داشته باشد.
زمانی ضربان قلب، پایین شمرده می شود که علائم دیگری هم در بدن دیده شود. این علائم می تواند شامل: خستگی، سر گیجه و ضعف باشد. در این صورت شما باید به پزشک متخصصی مراجعه کنید.
سندروم قلب ورزشی چیست؟
این سندروم یک نوع بیماری شمرده می شود که خطرناک نیست. پس اگر دچار سندروم قلب ورزشی شده اید، نگران نباشید. این سندروم زمانی در ورزشکاران دیده می شود که بیشتر از یک ساعت در طول روز ورزش کرده باشند. در آن زمان ممکن است ضربان قلب به 35 تا 50 ضربه برسد.
که در این صورت متوجه میزان ضربان پایین خواهید شد. این سندروم چون خطرناک نیست، نیازی نیست به پزشک مراجعه کنید. اما در زمان هایی که دردی در قفسه سینه، ضربان نا منظم، از هوش رفتن را تجربه کردید به پزشک متخصص وضعیت خود را اراده دهید.این نکته توجه در نظر داشته باشید که افراد زیادی این قضیه را با سندروم قلب ورزشی اشتباه می گیرند. اگر دچار بیماری قلبی هستید، احتمال این که گاهی اوقات حین ورزش بی هوش شوید زیاد است. پس تا به این جا متوجه شدید که این پایین بودن ضربان قلب هنگام ورزش همچنین خطرناکم نیست.
چگونه ضربان قلب را هنگام ورزش کاهش دهیم؟
برای این که بتوان ضربان قلب را کاهش داد، راه حل های زیادی وجود دارد. همان طور که مستحضر هستید، ضربان قلب در هر فردی متفاوت است. اما اگر این ضربان قلب بالاتر از حد طبیعی باشد، دچار درد قفسه سینه، ضعف، غش کردن، درد قلب و غیره می شود.
زمانهایی که حس کردید ضربان قلب شما هنگام ورزش کردن افزایش یافته است، پیشنهاد می کنیم راه های زیر را انجام دهید. این راه ها شامل موارد زیر می باشد:
- محیط اطراف خود را خنک و راحت نگه دارید. زیرا دما و رطوبت بالا باعث می شود، جریان خون بدن شما افزایش یابد.
- استرس یا هرگونه ناراحتی عاطفی حین ورزش، باعث می شود ضربان قلب شما افزایش یابد. به همین خاطر فکر خود را آزاد و چندین بار به آرامی نفس بکشید.
- اگر در حالت نشسته هستید به آرامی خود را جابه جا کنید و بایستید. زیرا اگر سریع این عمل را انجام دهید ممکن دچار سرگیجه شوید.
این مواردی که در بالا ذکر کردیم به کاهش سریع ضربان قلب کمک می کند. اما شما می توانید از روش های دیگری همچون: تمرین تمرکز حواس استفاده کتید تا بتوانید ضربان قلب استراحت را کاهش دهید.
نحوه محاسبه ضربان قلب هنگام ورزش چگونه است؟
اگر ورزشکار باشید به احتمال زیاد می دانید که ضربان قلب استراحت بین 30 الی 40 بار است. اما این را هم در نظر بگیرید که ضربان قلب هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. پس در این باره به طور قطع نمی توان چیزی گفت.
شما می توانید میزان ضربان قلب ورزشی خود را به راحتی اندازه بگیرید. در ابتدا اول صبح، قبل از شروع ورزش، میزان نبض خود را اندازه بگیرید. برای این کار کافیه فقط دو انگشت اشاره خود را به صورت افقی به آرامی روی مچ دست خود قرار دهید. سپس تعداد نبض رگ خود را به مدت یک دقیقه اندازه بگیرید.
بعضی از ورزشکاران به تمرین هایی که باعث می شود، ضربان قلب بالا برود علاقه زیادی دارند. اما این تمرین ها با توجه به سطح ورزش انتخابی شما، در مقایسه با ضربان قلب ماکسیمم شده می باشد.
در واقع ضربان قلب ماکسیمم، بالاترین میزانی است که قلب شما حین ورزش و تمرین می تواند تحمل کند. برای این که بتوانید این مقدار ماکسیمم را حساب کنید، باید میزان سن خود را از عدد 220 کم نمایید. اکثر ورزشکاران بین 50 الی 70 درصد از ضربان قلب ماکسیم خود استفاده می کنند.
به عنوان نمونه اگر میزان ضربان قلب شما چیزی بین 180 باشد. ضربان قلب هدف شما باید بین 90 تا 153 باشد. حتی اگر می خواهید به طور دقیق تر ضربان قلب خود را هنگام ورزش اندازه گیری کنید از دستگاه مخصوص ضربان لب استفاده نمایید.
نتیجه گیری
پس تا به این جا متوجه شدید که ضربان قلب پایین هنگام ورزش انقدرا هم خطرناک نیست. پس به همین خاطر می توان گفت، ورزشکاران ضربان قلب حین استراحت پایین تری نسبت به دیگر افراد دارند. اگر جزو دسته افرادی هستید که ورزش جزو روتین روزانه شما می باشد و بدنی بسیار سالم دارید، این احتمال زیاد است که میزان ضربان قلب پایینی در حالت عادی داشته باشید.
ضرورتاً این موضوع چیز نگران کننده ای نیست. بلکه اگر با دید مثبت به آن نگاه کنید، می تواند موضوع خوش حال کننده برای شما به حساب بیاید. این ضربان قلب پایین به طور کلی این معنا را می دهد که قلب شما برای این که میزان مناسبی خون به اعضای دیگر بدن شما بدهد، نیاز به ضربان کمتری دارد.
همان طور که در بالا گفته شد، در صورت این که احساس سرگیجه، درد قفسه سینه و یا ضعف و غش پیدا کردید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پزشک می تواند وضعیت قلبی شما را با توجه به میزان ورزش شما ارزیابی کند و راه حلی را برای شما بیندیشد.