اکثر افراد در طول زندگی خود نوسانات زیادی در وزن بدن خود تجربه می کنند و افزایش وزن و چاقی در طول زمان در بین بیشتر افراد معمول است. اما برخی از افراد اضافه وزن و چاق شدن ناگهانی را در مدت زمان کوتاهی تجربه می کنند که این اتفاق به هیچ عنوان طبیعی نیست. در واقع این اتفاق ممکن است در اثر عوامل مختلفی رخ دهد و در برخی موارد نشانه وجود یک بیماری زمینه ای در بدن فرد خوهد بود. در این مطلب از مرکز ارائه تمرین و برنامه غذایی مهدی شرافت دلایل مختلف بروز چاقی ناگهانی در افراد را مورد بررسی قرار می دهیم. همراه ما باشید!
تمرین بدن سازی در خانه یا باشگاه ؟ شما انتخاب کنید
برنامه تمرینی بدنسازی ، تمرینات بدنسازی در خانه
دلایل معمول بروز چاقی ناگهانی در افراد
اگر افزایش وزن در بدن مربوط به یک بیماری نباشد دلایل زیر می تواند باعث بروز چاقی شود:
- بیشتر خوردن
- چرخه قاعدگی
- یائسگی
- کاهش متابولیسم با افزایش سن
- فعالیت بدنی کمتر
- احتباس آب به دلیل کم آبی
- استرس، افسردگی یا اضطراب
- کمبود خواب
البته این ها تنها دلایل چاقی ناگهانی نیستند، در ادامه مهمترین موارد و دلایلی که باعث چاق شدن ناگهانی می شود را به شما توضیح خواهیم داد.
تغذیه و مکمل ها در بدنسازی را فراموش نکنید !
مکمل بدنسازی ، برنامه غذایی بدنسازی
-
مصرف دارو
برخی از داروها می توانند باعث چاقی ناگهانی در افراد شوند. عوارض جانبی برخی از داروها می تواند باعث افزایش وزن تا چند کیلوگرم در طول یک ماه شود. داروهایی که ممکن است باعث افزایش سریع وزن افراد شوند شامل داروهایی هستند که برای درمان بیماری های زیر مصرف می شوند:
- تشنج
- دیابت
- فشار خون بالا
- افسردگی و اختلالات روانی
-
بی خوابی
تحقیقات نشان داده است که کمبود خواب می تواند منجر به افزایش وزن شود. تغییر در چرخه خواب می تواند بر الگوی غذا خوردن و خلق و خوی افراد تأثیر بگذارد و باعث پرخوری شود. پژوهشگران در یک مطالعه دریافتند که افراد کم خواب، کربوهیدرات بیشتری نسبت به نیاز خود برای تامین انرژی مصرف می کنند که منجر به افزایش وزن می شود.
-
ترک سیگار
برخی از افراد بعد از ترک سیگار در ابتدا چاقی ناگهانی را تجربه می کنند. کارشناسان معتقدند که این اتفاق هم به این دلیل است که نیکوتین اشتها را سرکوب می کند و هم به این دلیل که علائم ترک ممکن است شامل استرس باشد که این عامل می تواند منجر به پرخوری شود. تحقیقات نشان داده که میانگین افزایش وزن در ماه اول پس از ترک سیگار در حدود یک کیلوگرم است. به نظر می رسد اکثر افزایش وزن افراد در طول 3 ماه اول پس از ترک سیگار اتفاق می افتد، و سرعت افزایش وزن بعد از گذشت 6 ماه کاهش می یابد.
-
سندروم تخمدان پلی کیستیک
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) ممکن است متوجه شوند که در ناحیه میانی بدن خود با چاقی ناگهانی مواجه شده اند. سندرم تخمدان پلی کیستیک باعث می شود که تخمدان ها سطوح بالایی از هورمون های جنسی مردانه را تولید کنند که همین امر می تواند باعث تغییر در برنامه غذایی و پرخوری در افراد شده و در نهایت اضافه وزن به دنبال داشته باشد. اگرچه هیچ درمانی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد، اما پزشک می تواند تغییراتی در شیوه زندگی مانند ورزش بیشتر و خوردن یک رژیم غذایی سالم را به بیمار توصیه کند که به میزان قابل توجهی علائم را کاهش خواهد داد.
به دنبال رژیم غذایی هستید ؟ صفحات زیر را بررسی کنید
رژیم لاغری ، رژیم تثبیت وزن ، رژیم غذایی کودکان و نوجوانان ، رژیم بارداری
-
نارسایی قلبی
چاقی ناگهانی در کل بدن یا بخشی از آن ممکن است نشانه ای از نارسایی قلبی باشد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته در انجمن قلب آمریکا، افزایش وزن بیش از 1 تا 1.5 کیلوگرم در طی 24 ساعت یا 2.5 کیلوگرم در هفته می تواند نشانه ای از نارسایی قلبی باشد. اگر خون به آرامی به سمت قلب و همچنین از قلب به سایر اندام ها جریان یابد، بر عملکرد سایر اندام های اصلی بدن تأثیر می گذارد. در نتیجه مایع در بافت ها جمع می شود که باعث افزایش وزن و چاقی خواهد شد. این چاقی ممکن است در ناحیه شکم، مچ پا و پاها بروز پیدا کند.
-
مشکلات کلیوی
چاقی ناگهانی در بدن می تواند نشانه ای از بیماری کلیوی مانند نارسایی یا سندرم نفروتیک باشد که نشانه آسیب به کلیه ها است. اگر کلیه ها به درستی کار نکنند، بدن ممکن است مایعات را در خود نگه دارد که این کار باعث افزایش وزن می شود. کلیه های آسیب دیده قادر به حذف مواد زائد و مایعات از بدن نیستند، بنابراین این مواد در بافت ها تجمع می یابند. تورم ناشی از مشکلات کلیوی معمولاً پاها و مچ پا را درگیر می کند. خستگی، دفع ادرار زیاد، خارش، از دست دادن اشتها، گرفتگی عضلات، درد در مفاصل، سردرد و گیجی از علائم نارسایی کلیه در بدن است.
-
سیروز کبدی
اگر افراد چاقی ناگهانی را تجربه کنند و شکم آنها بزرگ به نظر برسد، ممکن است نشان دهنده ابتلا به سیروز کبدی باشد. سیروز وضعیتی است که در آن بافت زخم جایگزین بافت سالم در کبد می شود و می تواند باعث تجمع مایع در حفره شکم شود. این تجمع غیر طبیعی مایع در این ناحیه آسیت نامیده می شود. تورم مچ پا، مشکلات تنفسی و درد در ناحیه شکم می تواند از نشانه های ابتلا به سیروز کبدی باشد.
قصد دارید سریعا لاغر یا چاق شوید ؟ مطالب زیر برای شماست!
-
اختلال تیروئید
یک اختلال تیروئیدی به نام کم کاری تیروئید می تواند باعث کندی متابولیسم در بدن شود که نتیجه آن افزایش وزن بدن است. مشکلات تیروئید همچنین می تواند باعث شود بدن مایعات را به دلیل اثرات کم کاری تیروئید بر کلیه ها حفظ کند و تجمع مایعات در بدن باعث افزایش وزن شود. خستگی مداوم، احساس سرما، خشکی پوست و مو، ضعیف شدن ناخن ها، دردهای عضلانی و یبوست از علائم کم کاری تیروئید در بدن است.
-
سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ زمانی رخ می دهد که بدن در یک دوره طولانی کورتیزول بیش از حد تولید کند. کورتیزول هورمونی است که بدن را قادر می سازد به استرس پاسخ دهد. سندرم کوشینگ معمولاً یک عارضه جانبی مصرف گلوکوکورتیکوئیدها در بدن است که داروی درمان بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید، آسم و لوپوس اریتماتوی سیستمیک محسوب می شوند.
-
آکرومگالی
آکرومگالی یک بیماری هورمونی است و زمانی اتفاق می افتد که غده هیپوفیز بیش از حد هورمون رشد تولید کند. این اختلال بیشتر در اواسط بزرگسالی ظاهر می شود. علامت اصلی آکرومگالی بزرگ شدن پا و دست است. این اختلال هورمونی می تواند یکی از دلایل بروز چاقی ناگهانی در برخی از افراد باشد.
-
سرطان تخمدان
چاق شدن ناگهانی و بدون دلیل ممکن است نشانه سرطان تخمدان باشد. درد در ناحیه شکم یا لگن، مشکل در خوابیدن، تکرر ادرار، از دست دادن اشتها یا احساس سیری سریع، چرخه قاعدگی غیر معمول، سوء هاضمه از علائم سرطان تخمدان است. سرطان تخمدان اغلب بدون تشخیص به مراحل بعدی می رسد، بنابراین هرکسی که درد غیرطبیعی در ناحیه لگن دارد باید با پزشک صحبت کند.
نکته پایانی:
افزایش وزن و نوسانات وزن در طول زندگی می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. بسیاری از افراد با افزایش سن یا تغییراتی در سبک زندگی خود به تدریج وزن اضافه می کنند. با این حال، افزایش سریع وزن می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند مشکل تیروئید، کلیه ها یا قلب باشد که باید در سریع ترین زمان ممکن نسبت به شناسایی و درمان آن اقدام شود.
بنابراین اگر به هردلیلی چاقی ناگهانی در بدن خود مشاهده کردید، هرچه سریعتر با یک پزشک متخصص مشورت کرده و آزمایش ها و چکاپ های لازم را انجام دهید.
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324872#when-to-see-a-doctor